W??oszczyzna,
??y??ka t??uszczu,
pieprz,
przyprawa do zup,
s??l,
p???? pÄ?czka kopru lub naci pietruszki,
1-2 grzyby suszone
Ciasto lane:
10 dag mÄ?ki,
2 jaj,
s??l |
Oczyszczone i op??ukane warzywa pokrajaÄ? w paseczki i udusiÄ? z t??uszczem pod przykryciem, podlewajÄ?c niewielkÄ? ilo??ciÄ? wody. NastÄ?pnie zalaÄ? je wrzÄ?cÄ? wadÄ?, dodaÄ? ugotowane osobno i poszatkowane suszone grzyby razem z wywarem; gotowaÄ?. Warzywa odcedziÄ?, wywar posoliÄ? i zarzuciÄ? lanym ciastem. PrzyprawiÄ? do smaku zmielonym pieprzem, dodaÄ? pozosta??e przyprawy. PodawaÄ? gorÄ?cy, z dodatkiem posiekanej naci pietruszki lub kopru.
|