5 szklanek wywaru z w??oszczyzny,
p???? ??y??ki t??uszczu (smalec),
??y??ka cukru,
40 dag burak??w Ä?wik??owych,
szklanka kwasu buraczanego,
cebula,
s??l,
ziele angielskie,
majeranek lub koper,
zÄ?bek czosnku |
PrzygotowaÄ? wywar z w??oszczyzny z dodatkiem suszonych grzyb??w. Buraki umyÄ?, ugotowaÄ? w ca??o??ci, nastÄ?pnie obraÄ? i pokrajaÄ? w plastry. W??o??yÄ? je do wywaru, zagotowaÄ?, zalaÄ? kwasem buraczanym, ponownie zagotowaÄ?, dodaÄ? pozosta??e sk??adniki, przykryÄ? i odstawiÄ?, aby barszcz nabra?? przyjemnego zapachu; na koniec barszcz przecedziÄ?. Zamiast burak??w gotowanych w ca??o??ci mo??na u??yÄ? buraki oczyszczone, pokrajane w plastry, zalane niewielkÄ? ilo??ciÄ? wody i ugotowane na wp???? miÄ?kko. NastÄ?pnie zalaÄ? je wywarem i kwasem, dodaÄ? pozosta??e sk??adniki i przyprawiÄ? do smaku. Barszcz czysty mo??na podawaÄ? w fili??ankach z pasztecikami, krokietami itp. lub na talerzach - z uszkami, fasolÄ?, ziemniakami itp.
|