50 dag burak??w Ä?wik??owych,
8 szklanek wywaru z w??oszczyzny,
szklanka ??mietany,
szklanka kwasu buraczanego,
2,5 ??y??ki mÄ?ki,
s??l,
ziele angielskie,
koper lub szczypiorek,
cukier,
??y??ka mas??a |
Buraki umyÄ?, ugotowaÄ? w ca??o??ci, nastÄ?pnie obraÄ?, pokrajaÄ? w plastry i zalaÄ? wywarem. DodaÄ? kwas buraczany oraz cebulÄ? pokrajanÄ? w plastry; zagotowaÄ?. ZupÄ? zaprawiÄ? zawiesinÄ? z mÄ?ki i ??mietany, dodaÄ? ??y??kÄ? mas??a i pozosta??e sk??adniki. DoprawiÄ? do smaku i przykryÄ?. PodawaÄ? z ziemniakami lub ugotowanymi na twardo jajami. Zamiast burak??w gotowanych w ca??o??ci mo??na u??yÄ? buraki surowe, kt??re nale??y pokrajaÄ? w cienkie plastry i ugotowaÄ? w niewielkiej ilo??ci wody.
|