25 dag burak??w Ä?wik??owych,
15 dag marchwi,
seler,
por,
cebula,
20 dag kapusty w??oskiej lub bia??ej,
10 dag fasoli per??owej,
??y??ka t??uszczu,
szklanka ??mietany,
grzyby suszone,
25 dag ziemniak??w,
20 dag pomidor??w lub ??y??ka koncentratu pomidorowego,
??y??ka cukru,
szklanka kwasu buraczanego,
2,5 ??y??ki mÄ?ki pszennej,
s??l,
p???? pÄ?czka naci pietruszki,
li??Ä? laurowy,
ziele angielskie,
zÄ?bek czosnku |
Warzywa korzeniowe umyÄ?, obraÄ?, op??ukaÄ?, poszatkowaÄ? lub zetrzeÄ? na tarce, zalaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ? i gotowaÄ?. P????niej dodaÄ? poszatkowanÄ? kapustÄ? i pokrajane w kostki ziemniaki. Gdy zmiÄ?knÄ? dodaÄ? koncentrat pomidorowy, ugotowane grzyby i fasolÄ?, wlaÄ? kwas buraczany. SporzÄ?dziÄ? zawiesinÄ? z mÄ?ki i wody, wlaÄ? do zupy. PrzyprawiÄ? do smaku i zabieliÄ? ??mietanÄ?. Przed podaniem wsypaÄ? posiekanÄ? naÄ? pietruszki lub koper.
|