40 dag burak??w Ä?wik??owych,
5 szklanek wywaru z w??oszczyzny (bez kapusty),
szklanka kwasu buraczanego,
20 dag og??rk??w,
pÄ?czek kopru,
zÄ?bek czosnku,
pieprz,
2 jaja,
s??l,
cukier |
Buraki umyÄ? i ugotowaÄ? w ca??o??ci. Gdy zmiÄ?knÄ? obraÄ?, pokrajaÄ? w paseczki, zalaÄ? wywarem z w??oszczyzny. DodaÄ? kwas buraczany albo sok z og??rk??w kwaszonych. Barszcz zagotowaÄ?, dodaÄ? roztarty czosnek, ostudziÄ?. NastÄ?pnie wsypaÄ? du??o posiekanego kopru, przyprawiÄ? do smaku pieprzem, cukrem i solÄ?. Og??rki obraÄ?, pokrajaÄ? w cienkie paski, nak??adaÄ? na talerze, dodaÄ? jaja ugotowane na twardo i posiekane, zalaÄ? ostudzonym ch??odnikiem, kt??ry powinien mieÄ? smak kwasowo-winny.
|