30 dag og??rk??w kwaszonych lub ma??osolnych,
p???? pÄ?czka kopru,
2/3 szklanki ??mietany,
4 szklanki mleka zsiad??ego,
p???? pÄ?czka szczypiorku,
2 szklanki kwasu z og??rk??w,
cukier,
zÄ?bek czosnku,
3 jaja,
s??l |
Og??rki obraÄ?, pokrajaÄ? w paseczki lub zetrzeÄ? na tarce, zalaÄ? kwasem z og??rk??w i zagotowaÄ?, doprawiÄ? roztartym czosnkiem i dobrze ostudziÄ?. Mleko zsiad??e roztrzepaÄ? razem ze ??mietanÄ? i dodaÄ? do oziÄ?bionego ch??odnika, wsypaÄ? posiekany szczypior i koper; przyprawiÄ? do smaku. PodawaÄ? z ugotowanymi i pokrajanymi jajami oraz ziemniakami.
|