70 dag warzyw (marchew, pietruszka, kapusta w??oska lub bia??a, pory, selery, cebula, groszek zielony kalafiory),
10 dag ziemniak??w,
??y??ka t??uszczu,
2,5 ??y??ki mÄ?ki,
2/3 szklanki ??mietany,
s??l,
przyprawa do zup,
ziele angielskie,
p???? pÄ?czka kopru lub naci pietruszki |
Oczyszczone warzywa drobno pokrajaÄ? lub zetrzeÄ? na tarce jarzynowej. NastÄ?pnie w??o??yÄ? do garnka i gotowaÄ? w niewielkiej ilo??ci wody z dodatkiem t??uszczu. Gdy bÄ?dÄ? na wp???? miÄ?kkie, dodaÄ? pokrajane ziemniaki, przyprawy i dolaÄ? tyle wrzÄ?cej wody, ile potrzeba zupy. Gdy warzywa i ziemniaki zmiÄ?knÄ?, podprawiÄ? zawiesinÄ? z wody i mÄ?ki, zagotowaÄ?, zabieliÄ? ??mietanÄ?, Przed podaniem wsypaÄ? posiekanÄ? zieleninÄ?.
|