70 dag warzyw (marchew seler, pietruszka, kalafior, por, kapusta w??oska),
2,5 ??y??ki mÄ?ki,
5 dag koncentratu pomidorowego,
2/3 szklanki ??mietany,
s??l,
p???? pÄ?czka zielonego kopru,
2 ??????tka,
??y??ka mas??a |
Oczyszczone warzywa pokrajaÄ? w plastry lub zetrzeÄ? na tarce jarzynowej, w??o??yÄ? do rondla, zalaÄ? ma??Ä? ilo??ciÄ? wrzÄ?cej wody i udusiÄ? do miÄ?kko??ci; dodaÄ? koncentrat pomidorowy, dope??niÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ? (4-5 szklanek) i zagotowaÄ?. PrzetrzeÄ? przez sito, podprawiÄ? zasma??kÄ?, przyprawiÄ? do smaku. Przed padaniem wsypaÄ? posiekany koper i zaciÄ?gnÄ?Ä? ??????tkami oraz dodaÄ? ??mietanÄ?. PodawaÄ? z grzankami, groszkiem ptysiowym lub preparowanym ry??em.
|