35 dag fasoli bia??ej,
6 szklanek wywaru z w??oszczyzny,
5 dag s??oniny,
cebula,
ewentualnie 10 dag warzyw z wywaru,
1,5 ??y??ki mÄ?ki,
s??l,
naÄ? pietruszki,
ziele angielskie,
majeranek |
FasolÄ?, uprzednio namoczonÄ? na kilka godzin, ugotowaÄ? do miÄ?kko??ci w tej samej wodzie. Wywar z w??oszczyzny zagotowaÄ? z dodatkiem ziela angielskiego. FasolÄ? zemleÄ? w maszynce, rozprowadziÄ? wywarem, zagotowaÄ?. S??oninÄ? drobno pokrajaÄ?, przesma??yÄ? z cebulÄ?, dodaÄ? mÄ?kÄ? i sporzÄ?dziÄ? jasnÄ? zasma??kÄ?. ZupÄ? podprawiÄ? zasma??kÄ? i przyprawiÄ? do smaku. PosypaÄ? posiekanÄ? naciÄ? pietruszki. Mo??na ewentualnie dodaÄ? pokrojonÄ? w kostkÄ? w??oszczyznÄ?, pozosta??Ä? z wywaru. PodawaÄ? z grzankami.
|