40 dag groszku zielonego ??wie??ego lub konserwowego,
5 szklanek wywaru z warzyw,
??y??ka mas??a,
1,5 ??y??ki mÄ?ki,
1/2 szklanki ??mietanki,
2/3 szklanki mleka,
cukier,
pÄ?czek kopru,
s??l,
2 ??????tka |
Groszek ugotowaÄ? w niewielkiej ilo??ci wody z dodatkiem mas??a i przetrzeÄ? przez sito. MiazgÄ? rozprowadziÄ? wywarem z w??oszczyzny i zagotowaÄ?. SporzÄ?dziÄ? podprawÄ? z mÄ?ki i mleka, wlaÄ? do zupy, powt??rnie zagotowaÄ?. PrzyprawiÄ? do smaku. Na koniec dodaÄ? ??????tka rozmieszane ze ??mietanÄ? i posiekany koper. PodawaÄ? w fili??ankach z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
|