60 dag kalafior??w,
6 szklanek wywaru z w??oszczyzny,
1,5 ??y??ki mÄ?ki,
2/3 szklanki ??mietany,
??y??ka mas??a,
s??l,
cukier,
pÄ?czek kopru,
2 ??????tka |
Kalafiory oczy??ciÄ?, podzieliÄ? na czÄ???ci i ugotowaÄ? do miÄ?kko??ci (czÄ???Ä? r????yczek mo??na ugotowaÄ? oddzielnie i przed podaniem w??o??yÄ? do zupy). PrzetrzeÄ? przez sito i dodaÄ? do wywaru z w??oszczyzny, podprawiÄ? ??mietanÄ? i mÄ?kÄ?, zagotowaÄ?. NastÄ?pnie dodaÄ? surowe mas??o roztarte z ??????tkami. ZupÄ? przyprawiÄ? do smaku, dodaÄ? posiekany koper. PodawaÄ? w fili??ankach z groszkiem ptysiowym, ry??em preparowanym lub grzankami.
|