60 dag kapusty bia??ej lub w??oskiej,
20 dag warzyw (marchew, pietruszka, seler), cebula,
2 dag grzyb??w suszonych,
szklanka kwasu na ??ur,
2 ??y??ki t??uszczu (s??onina),
2,5 ??y??ki mÄ?ki,
s??l,
cukier,
zÄ?bek czosnku,
papryka sproszkowana,
ziele angielskie,
naÄ? pietruszki |
OczyszczonÄ? kapustÄ? drobno pokrajaÄ?, ugotowaÄ?, odcedziÄ?, wywar dodaÄ? do zupy. CebulÄ? przesma??yÄ? na czÄ???ci t??uszczu. Warzywa obraÄ?, pokrajaÄ? w kostkÄ? i ugotowaÄ? w dw??ch litrach wody, dodajÄ?c grzyby. Gdy bÄ?dÄ? miÄ?kkie, dodaÄ? kapustÄ?, zakwasiÄ? ??urem lub poszatkowanymi jab??kami, zagotowaÄ? i dodaÄ? rumianÄ? zasma??kÄ?. ZupÄ? przyprawiÄ?, dodaÄ? roztarty czosnek, posypaÄ? posiekanÄ? naciÄ? pietruszki. PodawaÄ? z ziemniakami.
|