30 dag warzyw (marchew, pietruszka, seler, por),
15 dag kaszy jÄ?czmiennej,
cebula,
s??l,
przyprawa do zup,
naÄ? pietruszki i koper,
50 dag ziemniak??w,
??y??ka mas??a |
Warzywa umyÄ?, obraÄ?, op??ukaÄ?, zalaÄ? dwoma litrami wrzÄ?cej wody i ugotowaÄ?. Gdy zmiÄ?knÄ?, wyjÄ?Ä? warzywa, wywar zasypaÄ? kaszÄ? i powoli gotowaÄ? pod przykryciem. Gdy kasza zmiÄ?knie, dodaÄ? pokrajane warzywa oraz pokrajane w kostkÄ? i sparzone ziemniaki. Ugotowany krupnik przyprawiÄ? do smaku posypaÄ? posiekanÄ? naciÄ? pietruszki i koprem. DodaÄ? surowe mas??o.
|