30 dag bia??ych por??w,
??y??ka mas??a,
5 szklanek wywaru z warzyw,
3 ??y??ki mÄ?ki,
1/3 szklanki ??mietany,
2 szklanki mleka,
cukier,
s??l,
pÄ?czek kopru,
??????tko |
Oczyszczone pary pokrajaÄ? i ugotowaÄ?. Gdy zmiÄ?knÄ?, przetrzeÄ? przez sito lub zemleÄ? i rozprowadziÄ? wywarem z warzyw. ZupÄ? podprawiÄ? mlekiem i mÄ?kÄ?, zagotowaÄ?. NastÄ?pnie dodaÄ? ??mietanÄ? zmieszanÄ? z ??????tkami, mas??o, przyprawiÄ? do smaku. PodawaÄ? z groszkiem ptysiowym lub ry??em preparowanym, grzankami itp. PodawaÄ? w fili??ankach. PosypaÄ? koprem.
|