1,15 kg ziemniak??w,
pietruszka,
seler,
por,
marchew,
2 ??y??ki mÄ?ki,
p???? szklanki ??mietany,
szklanka mleka,
zÄ?bek czosnku,
s??l,
naÄ? pietruszki |
Ziemniaki i warzywa obraÄ?, pokrajaÄ? i ugotowaÄ? w wodzie (8 szklanek). Gdy zmiÄ?knÄ?, przetrzeÄ? przez sito, rozprowadziÄ? wywarem. ZupÄ? podprawiÄ? mlekiem oraz mÄ?kÄ? i zagotowaÄ?. NastÄ?pnie zabieliÄ? ??mietanÄ? i przyprawiÄ? do smaku, dodajÄ?c roztarty czosnek i pozosta??e przyprawy. WsypaÄ? posiekanÄ? naÄ? pietruszki. PodawaÄ? z grzankami z razowego chleba.
|