1 kg ziemniak??w,
pÄ?czek w??oszczyzny (z kapustÄ?),
cebula,
2 ??y??ki t??uszczu (s??onina),
??y??ka mÄ?ki,
przyprawa do zup,
s??l,
ziele angielskie,
majeranek,
naÄ? pietruszki |
Ziemniaki i w??oszczyznÄ? umyÄ?, obraÄ?, op??ukaÄ? i pokrajaÄ? w drobnÄ? kostkÄ?. W??oszczyznÄ? ugotowaÄ? w wodzie (7 szklanek). Gdy bÄ?dzie na wp???? miÄ?kka, dodaÄ? ziemniaki. CebulÄ? lekko zrumieniÄ?, dodaÄ? mÄ?kÄ?, trochÄ? zasma??yÄ?, rozprowadziÄ? wywarem i gdy nieco przestygnie - dodaÄ? do zupy. Ca??o??Ä? przyprawiÄ? do smaku, dodajÄ?c roztarte przyprawy; posypaÄ? posiekanÄ? naciÄ? pietruszki.
|