80 dag ziemniak??w,
2-3 grzyby suszone,
szklanka soku z kwaszonej kapusty,
??y??ka smalcu,
p???? szklanki ??mietany,
cebula,
2,5 ??y??ki mÄ?ki,
s??l,
pieprz,
zÄ?bek czosnku |
Ziemniaki obraÄ?, op??ukaÄ? i pokrajaÄ? w kostkÄ?. ZalaÄ? wodÄ? (6 szklanek) i ugotowaÄ?. Oddzielnie ugotowaÄ? grzyby suszone. Gdy ziemniaki i grzyby bÄ?dÄ? miÄ?kkie po??Ä?czyÄ?, wlaÄ? sok z kwaszonej kapusty. CebulÄ? drobno pokrajaÄ?, nastÄ?pnie lekko przesma??yÄ?, dodaÄ? mÄ?kÄ? i sporzÄ?dziÄ? jasnÄ? zasma??kÄ?, dodaÄ? do zupy, nastÄ?pnie podprawiÄ? ??mietanÄ?. PrzyprawiÄ? do smaku zmia??d??onym czosnkiem, pieprzem oraz solÄ?.
|