15 dag chleba razowego,
4-5 grzyb??w suszonych,
cebula,
1/3 szklanki kwasu ??uru,
??y??ka oleju rafinowanego,
s??l,
pieprz,
li??Ä? laurowy,
ziele angielskie |
Do piÄ?ciu szklanek wody w??o??yÄ? pokrojony w kostkÄ? chleb, dodaÄ? pokrajanÄ? w plastry cebulÄ? i suszone grzyby. WlaÄ? ??y??kÄ? oliwy i gotowaÄ? kilkana??cie minut. NastÄ?pnie zakwasiÄ? ??urem, dodaÄ? pokruszone ziele angielskie, li??Ä? laurowy i pieprz. ??urek przyprawiÄ? do smaku (grzyby pokrajaÄ?) - powinien byÄ? do??Ä? astry. PodawaÄ? z jajem ugotowanym na twardo lub ziemniakami.
|