6 jaj,
20 dag cukru,
1,5 ??y??ki mÄ?ki ziemniaczanej,
paczka cukru waniliowego lub laska wanilii,
2,5 I mleka,
2 ??y??ki cukru pudru |
??????tka utrzeÄ? z cukrem do bia??o??ci, dodaÄ? cukier waniliowy i mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? (w przypadku u??ycia wanilii naturalnej nale??y zagotowaÄ? jÄ? w mleku). Mleko zagotowaÄ?, wlaÄ? kilka ??y??ek do utartych ??????tek, rozmieszaÄ?. WrzÄ?cym mlekiem zaparzyÄ? ??????tka, a?? zupa zgÄ?stnieje; nie gotowaÄ?. Z bia??ek ubiÄ? pianÄ?, dodajÄ?c cukier puder i k??a??Ä? ??y??kÄ? na gotujÄ?cÄ? siÄ? wodÄ?. ZagotowaÄ? pod przykryciem, wyjÄ?Ä? pianki i po??Ä?czyÄ? je z przygotowanÄ? zupÄ?; ostudziÄ?. Mo??na podawaÄ? z groszkiem ptysiowym, biszkoptami lub ugotowanym na sypko ry??em.
|