1 burak,
3 ??rednie pomidory,
du??a cebula,
zielona papryka,
2 ??y??eczki posiekanego czosnku,
1/2 szklanki pokruszonego miÄ?kiszu bia??ego chleba,
1 l zimnej wody,
4 ??y??ki octu winnego,
4 ??y??eczki soli,
4 ??y??ki oliwy,
1 ??y??ka koncentratu pomidorowego
garnitur:
1 szklanka malutkich grzanek z pszennego chleba,
1 ??rednia cebula,
1 ma??y og??rek,
2 zielone papryki,
2 du??e pomidory |
Starannie umyte warzywa obraÄ? ze sk??ry, odrzuciÄ? pestki, drobno pokroiÄ? (buraki zetrzeÄ? na tarce) i utrzeÄ? w g??Ä?bokiej misce z czosnkiem i chlebem. DodaÄ? wodÄ?, ocet i s??l, wymieszaÄ?. RozbiÄ? w mikserze, tak by utworzy?? siÄ? gÄ?sty jednolity p??yn. PrzelaÄ? do miski, dodaÄ? oliwÄ? i koncentrat pomidorowy, starannie zmieszaÄ? lub jeszcze raz miksowaÄ?. MiskÄ? przykryÄ? foliÄ? aluminiowÄ? i na 2 godz. wstawiÄ? do lod??wki. ZupÄ? podaje siÄ? bardzo zimnÄ?, a tu?? przed wniesieniem na st???? ubija trzepaczkÄ?. PodawaÄ? z garniturem: grzanki, drobno posiekany og??rek, pomidor, cebula i papryka (ka??de warzywo osobno w ma??ej miseczce, by mo??na sobie wybraÄ? to, na co ma siÄ? ochotÄ?).
|