1/2 szklanki oliwy,
2 ??y??ki drobno siekanego czosnku,
2 ??y??ki drobno pokruszonego chleba,
1 ??y??ka sproszkowanej papryki,
1/4 ??y??eczki cayenne lub ostrej papryki,
2 lekko ubite jaja,
1 ??y??ka drobno posiekanej
naÄ? pietruszki,
1 ??y??eczka soli |
W garnku zagrzaÄ? na ma??ym ogniu oliwÄ? i sma??yÄ? czosnek przez 2-3 min., a?? bÄ?dzie miÄ?kki i przezroczysty. WciÄ??? mieszajÄ?c, dodaÄ? chleb i lekko przyrumieniÄ?, uwa??ajÄ?c, aby siÄ? nie przypali??. WrzuciÄ? paprykÄ?, cayenne, nadal mieszajÄ?c dolaÄ? 1,5 l wody, osoliÄ? i gotowaÄ? na s??abym ogniu bez przykrycia przez p???? godziny. DodaÄ? ubite jaja, wymieszaÄ? i podgrzewaÄ? jeszcze przez chwilÄ?. Uwa??aÄ?, aby zupa siÄ? nie zagotowa??a. PrzyprawiÄ? do smaku ostrÄ? paprykÄ?. Zupa powinna byÄ? bardzo pikantna. Ka??dÄ? porcjÄ? zupy posypaÄ? zielonÄ? pietruszkÄ?.
|