50 dag por??w,
50 dag ziemniak??w,
10 dag mas??a,
1 szklanka mleka,
suchy chleb,
s??l,
pieprz |
Pory obraÄ?, usunÄ?Ä? prawie ca??Ä? czÄ???Ä? zielonÄ?, resztÄ? krajaÄ? na kawa??ki d??ugo??ci oko??o 2 cm. W garnku stopiÄ? mas??o, dodaÄ? pory i poddusiÄ? na wolnym ogniu, uwa??ajÄ?c, by siÄ? nie zrumieni??y. WlaÄ? 2 l wody, dodaÄ? obrane i pokrojone w kostkÄ? ziemniaki, przyprawiÄ? solÄ? i pieprzem. GotowaÄ? na s??abym ogniu oko??o p???? godziny, nastÄ?pnie dodaÄ? mleko. ZupÄ? podawaÄ? bardzo gorÄ?cÄ? z cieniutkimi kromkami chleba.
|