70 dag jab??ek (kwa??ne odmiany)
??y??eczka otartej sk??rki cytrynowej
2 ??y??ki cukru
??y??ka mÄ?ki ziemniaczanej
bita ??mietana |
Jab??ka pokrajaÄ? w ??semki usunÄ?Ä? gniazda nasienne, zalaÄ? wodÄ? (1 I), dodaÄ? cukier oraz sk??rkÄ? cytrynowÄ? i gotowaÄ?. Gdy jab??ka bÄ?dÄ? miÄ?kkie, przetrzeÄ? je przez sito i zagotowaÄ?, dodajÄ?c dok??adnie rozmieszanÄ? w ma??ej ilo??ci zimnej wody mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ?. ZupÄ? kt??rÄ? podaje siÄ? na gorÄ?co, przybraÄ? "czubem" z bitej ??mietany. Osobno podaÄ? sucharki lub grzanki.
|