Szklanka fasoli
szklanka grochu
50 dag mielonego miÄ?sa
1 kg ko??ci wo??owych lub wieprzowych
jajko
pieprz
s??l
p???? szklanki ??mietany
porcja w??oszczyzny |
Z w??oszczyzny i ko??ci ugotowaÄ? wywar i odcedziÄ?. W??o??yÄ? namoczony groch oraz fasolÄ? i ugotowaÄ? do miÄ?kko??ci. Do mielonego miÄ?sa doda?? jajko, s??l i pieprz, dok??adnie wymieszaÄ? i wyrobiÄ?. FormowaÄ? z niego ma??e kulki, ugotowaÄ? je w osolonej wodzie. DodaÄ? do wywaru i jeszcze raz zagotowaÄ?. Je??eli zupa oka??e siÄ? zbyt gÄ?sta, mo??na rozcie??czyÄ? jÄ? wodÄ?, w kt??rej gotowa??y siÄ? pulpety. OsoliÄ? do smaku, a przed podaniem podprawiÄ? kwa??nÄ? ??mietanÄ?. ZupÄ? tÄ? podaje siÄ? z kromkami czarnego chleba, sma??onymi na t??uszczu i posypanymi kminkiem.
|