1 kg r????nych ryb (ale mo??e byÄ? tylko lin, z kt??rego zupa jest najsmaczniejsza)
1 I zsiad??ego mleka lub ma??lanki
p???? szklanki posiekanych
zielonych pÄ?d??w ozimego ??yta
s??l |
Ryby oczy??ciÄ?, sprawiÄ? i op??ukaÄ?, wiÄ?ksze pokrajaÄ? w dzwonka. W??o??yÄ? je do 1,5 I gorÄ?cej wody, osoliÄ? i ugotowaÄ?. MiÄ?kkie ryby wyjÄ?Ä?, do wywaru w??o??yÄ? posiekane pÄ?dy ??yta i zagotowaÄ?. Energicznie mieszajÄ?c wlewaÄ? powoli kwa??ne mleko, albo ma??lankÄ?, jeszcze chwilÄ? podgrzewaÄ? na ogniu, ale nie gotowaÄ?. W??o??yÄ? dzwonka ugotowanej ryby. PodawaÄ? z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.
|