Du??y solony ??led??
gar??Ä? suszonych borowik??w
2 czerwone buraczki
2 ??y??ki oleju
2 ma??e cebule
s??l |
Borowiki umyÄ? i namoczyÄ? na noc w 2 I zimnej wody. Rano, w tej samej wodzie, ugotowaÄ? grzyby do miÄ?kko??ci. Do gorÄ?cego wywaru dodaÄ? oczyszczonego i sfiletowanego ??ledzia i gotowaÄ? jeszcze przez 5 min. Buraczki op??ukaÄ? i ugotowaÄ? w ??upinach. Po ostudzeniu obraÄ?, zetrzeÄ? na jarzynowej tarce i dodaÄ? do wywaru. Na rozgrzanym oleju podsma??yÄ? drobno posiekane cebule, dodaÄ? do zupy i jeszcze raz zagotowaÄ?. PodawaÄ? z gotowanymi ziemniakami lub fasolÄ?.
|