1 kg ugotowanych ryb r????nych gatunk??w
3 ??y??ki ??mietany
2 czerwone buraczki ??redniej wielko??ci
kwaszony og??rek
1 jajko ugotowane na twardo
s??l
pieprz
1,5 I kwasu chlebowego lub buraczanego (zob. nastÄ?pne przepisy) |
Buraki umyÄ?, ugotowaÄ? w ??upinach, obraÄ? i zetrzeÄ? na tarce o grubych otworach. Ugotowane ryby obraÄ? ze sk??rki, usunÄ?Ä? krÄ?gos??upy oraz o??ci. Po??owÄ? kwasu chlebowego lub buraczanego zagotowaÄ? z solÄ? i gorÄ?cym p??ynem zalaÄ? buraczki. OstudziÄ?. Jajko i kwaszony og??rek pokrajaÄ? w kostkÄ?, w??o??yÄ? do przygotowanego p??ynu razem z kawa??kami ryb i drobno posiekanym, zielonym koprem. WymieszaÄ? i na kr??tko wstawiÄ? do lod??wki. PodawaÄ? z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.
|