50 dag kalarepy
porcja w??oszczyzny
2 du??e ziemniaki
??y??ka margaryny lub mas??a
buteleczka bardzo ??wie??ej s??odkiej ??mietanki lub niepe??na szklanka mleka skondensowanego nie s??odzonego
s??l
cukier
naÄ? pietruszki
koperek
1,5 I wody |
W??oszczyznÄ? umyÄ?, oczy??ciÄ?, zalaÄ? wodÄ?, ugotowaÄ? wywar i przecedziÄ? (jarzyny u??yÄ? do innych cel??w). KalarepkÄ? obraÄ?, pokrajaÄ? w kostkÄ?, poddusiÄ? kr??tko na t??uszczu, po czym zalaÄ? wywarem i gotowaÄ? do miÄ?kko??ci. Ziemniaki obraÄ?, umyÄ?, pokrajaÄ? w kostkÄ?, i wrzuciÄ? do wywaru na 25 min przed zako??czeniem gotowania. PrzetrzeÄ? przez sito, zagotowaÄ?, doprawiÄ? solÄ? i cukrem. ?šmietankÄ? lub skondensowane mleko rozprowadziÄ? czÄ???ciÄ? gorÄ?cej zupy i po??Ä?czyÄ? z resztÄ?. PosypaÄ? posiekanÄ? natkÄ? pietruszki i koperkiem. PodawaÄ? z kluseczkami francuskimi.
|