Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Zupa z kalarepy

50 dag kalarepy
porcja w??oszczyzny
2 du??e ziemniaki
??y??ka margaryny lub mas??a
buteleczka bardzo ??wie??ej s??odkiej ??mietanki lub niepe??na szklanka mleka skondensowanego nie s??odzonego
s??l
cukier
naÄ? pietruszki
koperek
1,5 I wody
W??oszczyznÄ? umyÄ?, oczy??ciÄ?, zalaÄ? wodÄ?, ugotowaÄ? wywar i przecedziÄ? (jarzyny u??yÄ? do innych cel??w). KalarepkÄ? obraÄ?, pokrajaÄ? w kostkÄ?, poddusiÄ? kr??tko na t??uszczu, po czym zalaÄ? wywarem i gotowaÄ? do miÄ?kko??ci. Ziemniaki obraÄ?, umyÄ?, pokrajaÄ? w kostkÄ?, i wrzuciÄ? do wywaru na 25 min przed zako??czeniem gotowania. PrzetrzeÄ? przez sito, zagotowaÄ?, doprawiÄ? solÄ? i cukrem. ?šmietankÄ? lub skondensowane mleko rozprowadziÄ? czÄ???ciÄ? gorÄ?cej zupy i po??Ä?czyÄ? z resztÄ?. PosypaÄ? posiekanÄ? natkÄ? pietruszki i koperkiem. PodawaÄ? z kluseczkami francuskimi.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design