50 dag ko??ci wieprzowych lub wo??owych
4-5 czerwonych burak??w
porcja w??oszczyzny bez kapusty
2 kwaskowe jab??ka
2 zÄ?bki czosnku
p???? szklanki czerwonego, wytrawnego wina
sok z ma??ej cytryny lub sok cytrynowy
li??Ä? laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
cukier
s??l
szczypta otartego majeranku |
Ko??ci podpiec w piekarniku, a nastÄ?pnie zalaÄ? wodÄ? (1 I) i ugotowaÄ? wywar z dodatkiem w??oszczyzny i listka laurowego. Buraki umyÄ?, obraÄ?, pokrajaÄ?, zalaÄ? 1 I wody i gotowaÄ? pod przykryciem dodajÄ?c trochÄ? soku lub kwasku cytrynowego, aby nie straci??y koloru; pod koniec w??o??yÄ? pokrajane jab??ko i ziele angielskie. Oba wywary przecedziÄ?, po??Ä?czyÄ?, przyprawiÄ? roztartym z solÄ? czosnkiem, cukrem, majerankiem, sokiem cytrynowym i czerwonym winem. PodawaÄ? z pasztecikami lub s??onymi paluszkami, wk??adajÄ?c do ka??dej porcji plasterek cytryny.
|