Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Zupa z dyni z zacierkÄ?

50 dag obranej dyni
2 I mleka
5 dag cukru
4 pestki ze ??liwek
s??l
Zacierki:
20 dag mÄ?ki
2 jajka
ok. 2 ??y??ek wody
s??l
ObranÄ? dyniÄ? oczy??ciÄ? z nasion, drobno poszatkowaÄ?, zalaÄ? 2 szklankami wody, ugotowaÄ? i rozetrzeÄ? na miazgÄ?. ZrobiÄ? zacierki : mÄ?kÄ? zagnie??Ä? z jajkami, solÄ? i niewielkÄ? ilo??ciÄ? wody na twarde ciasto, wyrobiÄ?, posiekaÄ? no??em na drobniutkie kawa??ki lub zetrzeÄ? na tarce o du??ych otworach; nastÄ?pnie kluseczki przesypaÄ? mÄ?kÄ?, aby siÄ? nie sklei??y. ZagotowaÄ? mleko, wrzuciÄ? zacierki i mieszajÄ?c ugotowaÄ? na wolnym ogniu. Gdy sÄ? ju?? miÄ?kkie, doda?? miazgÄ? z dyni, s??l i cukier do smaku oraz rozgniecione nasiona ??liwek (pestki pot??uc, wyjÄ?Ä? nasiona i rozgnie??Ä? na fajansowej p??ytce).
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design