30 dag (ewentualnie wiÄ?cej) ryby (dorsza, karmazyna, p??oci i leszcza)
du??a porcja w??oszczyzny
1 cebula
3-4 suszone grzyby
niepe??na szklanka kwa??nej ??mietany
2 ??????tka
2 ??y??ki soku cytrynowego
naÄ? pietruszki
s??l |
Do garnka z wrzÄ?tkiem (5 szklanek) w??o??yÄ? dok??adnie oczyszczonÄ? rybÄ?, w??oszczyznÄ?, cebulÄ? oraz grzyby (mo??na je zastÄ?piÄ? czubatÄ? ??y??kÄ? proszku grzybowego) i gotowaÄ?. MiÄ?kkÄ? rybÄ? wyjÄ?Ä?, ostudzi??, obraÄ? z o??ci, a miÄ?so podzieliÄ? na ma??e kawa??eczki. Wywar gotowaÄ? dalej, a?? grzyby bÄ?dÄ? miÄ?kkie, po czym przecedziÄ? przez sito; p??ynu powinno byÄ? ok. 1 I, w razie potrzeby uzupe??niÄ? wodÄ?. WlaÄ? ??????tka rozk????cone ze ??mietanÄ?. Garnek postawiÄ? na ma??ym ogniu, zupÄ? posoliÄ? do smaku i doprowadziÄ? -ciÄ?gle mieszajÄ?c - prawie do zagotowania. DoprawiÄ? sokiem cytrynowym, dodaÄ? kawa??ki ugotowanej ryby i posypaÄ? posiekanÄ? natkÄ?. PodawaÄ? z ciep??ymi chrupiÄ?cymi grzankami z chleba lub gotowanymi ziemniakami, okraszonymi sma??onym boczkiem lub s??oninÄ?.
|