1 kg rozmaitych ryb
gar??Ä? suszonych borowik??w
??y??ka mÄ?ki
p???? szklanki ??mietany
??????tko
cebula
listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
por
pietruszka
kawa??ek selera
parÄ? ??y??ek soku cytrynowego
koper
s??l |
Grzyby dok??adnie wymyÄ? i moczyÄ? przez noc. Do 2 I wody dodaÄ? grzyby z wodÄ?, w kt??rej siÄ? moczy??y, oraz pokrajanÄ? w??oszczyznÄ?. GotowaÄ? 10-15 min, po czym w??o??yÄ? sprawione, umyte ryby i gotowaÄ? na ma??ym ogniu jeszcze ok.15 min. Po ugotowaniu ryby wyjÄ?Ä?, a wywar przecedziÄ?. Grzyby i jarzyny przeznaczyÄ? do innych cel??w, a wywar (je??li jest za ma??o, rozcie??czyÄ? go wodÄ?) "zaciÄ?gnÄ?Ä?" ??mietanÄ?, rozmieszanÄ? z mÄ?kÄ? i ??????tkiem i silnie podgrzaÄ?. Na koniec dodaÄ? sok z cytryny i wsypaÄ? mielone ziele angielskie. PodawaÄ? zupÄ? rybnÄ? na gorÄ?co z dodatkiem ziemniak??w z wody lub pieczywem.
|