Szklanka ??????tej fasoli
3 cebule
45 dag solonej s??oniny
??y??eczka majeranku
2 ??y??eczki suszonego tymianku
3 go??dziki
cukier |
FasolÄ? op??ukaÄ? pod bie??Ä?cÄ? wodÄ?, zalaÄ? 1 I wody, zagotowaÄ? na silnym ogniu, gotowaÄ? 2-3 min, po czym ogie?? zmniejszyÄ? tak, by fasola tylko "pyka??a" przez 1 godz. Po tym czasie dodaÄ? s??oninÄ? w kawa??ku, 2 posiekane cebule i 1 ca??Ä?, naszpikowanÄ? go??dzikami. GotowaÄ? jeszcze 1 godz. Dopiero wtedy dodaÄ? zio??a i jeszcze przez 15 min trzymaÄ? zupÄ? na ogniu. Fasola nie powinna siÄ? rozpa??Ä?. Przed podaniem os??odziÄ? zupÄ? do smaku. S??oninÄ? pokrajaÄ? w cienkie plastry i w??o??yÄ? je do zupy albo podaÄ? osobno - z musztardÄ? i chlebem.
|