Kuchnia w??oska
100 g ??wie??ej fasoli borlotti
100 g ??wie??ego groszku
1/2 g????wki poszatkowanej w??oskiej kapusty
1 obrany ziemniak (w ca??o??ci)
100 g w??oszczyzny
1 pokrojona cebula
1 pokrojony por
1 kawa??ek pokrojonego selera naciowego
1 zÄ?bek czosnku
1 grubo pokrojona marchew
1 grubo pokrojona cukinia
1 pomidor, sparzony, obrany ze sk??rki i podzielony na Ä?wiartki
100 g drobnego makaronu
5 ??y??ek genue??skiego sosu pesto
3 ??y??ki tartego parmezanu
4 ??y??ki oliwy z oliwek
s??l |
Do du??ego rondla wlaÄ? oliwÄ? i przyrumieniÄ? na niej cebulÄ?. NastÄ?pnie do rondla dodaÄ? por, czosnek, seler, marchew, cukiniÄ?, pomidor i gotowaÄ? 4 minuty, ciÄ?gle mieszajÄ?c. Po up??ywie tego czasu do??o??yÄ? resztÄ? warzyw, dolaÄ? wody, posoliÄ? i gotowaÄ? jeszcze oko??o godziny. Z rondla wydobyÄ? gotowanego w ca??o??ci ziemniaka, rozgnie??Ä? go i ponownie wrzuciÄ? do zupy. Do gotujÄ?cej siÄ? zupy wsypaÄ? makaron, pamiÄ?tajÄ?c o tym, by go nie rozgotowaÄ?. Gdy zupa bÄ?dzie gotowa, zdjÄ?Ä? rondel z ognia, dodaÄ? sos i tarty ser i bezpo??rednio potem podawaÄ? na st????.
|