Kuchnia w??oska
200 g ciecierzycy
200 g suszonej fasoli
80 g ziaren pszenicy
1 ga??Ä?zka rozmarynu
6 ??y??ek oliwy z oliwek
s??l
??wie??o zmielony czarny pieprz |
Namoczone ziarna ciecierzycy i pszenicy odcedziÄ?, w??o??yÄ? do rondla, zalaÄ? sporÄ? ilo??ciÄ? wody ze szczyptÄ? soli i gotowaÄ?. FasolÄ? r??wnie?? odcedziÄ?, w??o??yÄ? do drugiego rondla, zalaÄ? 1 I wody, dodaÄ? szczyptÄ? soli i gotowaÄ? oko??o 2 godzin. FasolÄ? ponownie odcedziÄ?, w??o??yÄ? do rondla z gotujÄ?cÄ? siÄ? ciecierzycÄ? i pszenicÄ?, dosoliÄ?, dodaÄ? ga??Ä?zkÄ? rozmarynu i dalej gotowaÄ? bez przykrycia jeszcze 5 minut. NastÄ?pnie zupÄ? przyprawiÄ? czarnym pieprzem i oliwÄ? z oliwek i podawaÄ? w g??Ä?bokich talerzach.
|