Kuchnia w??oska
250 g og??recznika lekarskiego
250 g umytej sa??aty
50 g oczyszczonej rze??uchy
50 g mieszanych ??wie??ych zi???? (bazylia, oregano, natka pietruszki itp.)
1 pokrojona w plastry szalotka
1 pokrojony por
40 g parmezanu
2 jajka
5 ??y??ek wazowych roso??u
6 ??y??ek oliwy z oliwek
s??l
pieprz |
Sa??atÄ? i og??recznik dok??adnie umyÄ?, mokre umie??ciÄ? w rondlu z wodÄ? i 4 minuty gotowaÄ? pod przykryciem. Li??cie odcedziÄ?, wycisnÄ?Ä? i posiekaÄ?. W p??ytkim rondlu rozgrzaÄ? oliwÄ? i podsma??yÄ? szalotkÄ?, por, rze??uchÄ? i posiekane zio??a, po czym po??Ä?czyÄ? z pokrojonymi wcze??niej warzywami, posoliÄ? i popieprzyÄ?. ZupÄ? gotowaÄ? na wolnym ogniu 30 minut. Jajka roztrzepaÄ? trzepaczkÄ? i wlaÄ? do rondla, nastÄ?pnie dodaÄ? jeszcze tarty ser. Wszystkie sk??adniki delikatnie wymieszaÄ? i gotowaÄ? jeszcze 30 minut w ??a??ni wodnej. NastÄ?pnie ca??o??Ä? ostudziÄ?, zawarto??Ä? rondla po przestudzeniu powinna byÄ? ??ciÄ?ta. PokroiÄ? w plastry, na??o??yÄ? na g??Ä?bokie talerze i zalaÄ? gorÄ?cym roso??em.
|