Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Zupa rybna po liguryjsku

Kuchnia w??oska
800 g ryby (1 wiÄ?ksza oraz ma??e, drobne rybki morskie dowolnie wybranych gatunk??w)
300 g sparzonych, obranych ze sk??rki pomidor??w
2 ??y??ki wazowe rybnego roso??u
1 zÄ?bek czosnku
1 ??y??ka posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki bia??ego wytrawnego wina
6 ??y??ek oliwy z oliwek
s??l
??wie??o zmielony czarny pieprz
Ryby wypatroszyÄ?, dok??adnie umyÄ? i odfiletowaÄ?. Du??Ä? rybÄ? pokroiÄ? na cztery kawa??ki. Z g????w, krÄ?gos??up??w, p??etw oraz w??oszczyzny ugotowaÄ? ros????. Do szerokiego i p??askiego rondla wlaÄ? po??owÄ? przygotowanej porcji oliwy, oliwÄ? rozgrzaÄ?, a na dnie rondla u??o??yÄ? porcje najpierw du??ej ryby, a potem ma??ych rybek. Gdy ryby zacznÄ? siÄ? podsma??aÄ?, podlaÄ? je winem, a na wierzchu po??o??yÄ? warstwÄ? rozdrobnionych pomidor??w. Rondel przykryÄ? pokrywkÄ? i gotowaÄ? ryby na wolnym ogniu jeszcze 20 minut. Po up??ywie tego czasu wlaÄ? 2 ??y??ki wazowe roso??u rybnego i ewentualnie dosoliÄ?. Ryby i ros???? podawaÄ? od razu na talerzach, posypane natkÄ? pietruszki, pieprzem oraz pokropione odrobinÄ? aromatyzowanej czosnkiem oliwy. OliwÄ? czosnkowÄ? przyrzÄ?dza siÄ? w nastÄ?pujÄ?cy spos??b: czosnek nale??y pokroiÄ? w s??upki, do ma??ego rondla wlaÄ? oliwÄ?, dodaÄ? do niej czosnek i przez 2 minuty trzymaÄ? na bardzo wolnym ogniu.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design