Kuchnia wÄ?gierska
1 ??y??eczka cukru
1 ??y??eczka octu
100 g wÄ?dzonego boczku
20 g mas??a
2 ??????tka |
G????wki sa??aty rozdzieliÄ? na li??cie, umyÄ? je, pokroiÄ? na cienkie paski i na ma??ym ogniu udusiÄ? na oleju pod przykryciem. DodaÄ? posiekany koperek i roztarty czosnek, posoliÄ?, dolaÄ? wody i zagotowaÄ?. MÄ?kÄ? wymieszaÄ? z kwa??nÄ? ??mietanÄ? i dodaÄ? do zupy, posoliÄ?, dodaÄ? cukier ocet i mocno zagotowaÄ?. WÄ?dzony boczek pokroiÄ? w kostkÄ? i przetopiÄ? na chrupiÄ?ce skwarki, kt??re nale??y oddzieliÄ? od t??uszczu. W wazie przeznaczonej na zupÄ? wymieszaÄ? mas??o z ??????tkami i zalaÄ? gorÄ?cÄ? zupÄ?. ZupÄ? nale??y podawaÄ? bardzo gorÄ?cÄ?, posypanÄ? na wierzchu chrupiÄ?cymi skwarkami.
|