Kuchnia wÄ?gierska
400 g burak??w czerwonych (z konserwy)
s??l
2 fili??anki kwa??nej ??mietany
1 ??y??eczka cukru
1 ??y??ka mÄ?ki
2 ??????tka |
Buraki odcedziÄ?, dwie trzecie utrzeÄ? na tarce, pozosta??Ä? czÄ???Ä? pokroiÄ? w ma??Ä? kostkÄ?. Utarte buraki zagotowaÄ? w 1-1,5 I wody. 3 ??y??ki kwa??nej ??mietany rozmieszaÄ? z mÄ?kÄ? i odrobinÄ? wody. DodaÄ? do zupy, wymieszaÄ? i raz zagotowaÄ?. DodaÄ? buraki pokrojone w kostkÄ?, przyprawiÄ? do smaku solÄ?, cukrem i gotowaÄ? przez kilka minut. W wazie wymieszaÄ? dok??adnie ??????tka ze ??mietanÄ? i zalaÄ? je gorÄ?cÄ? zupÄ?.
|