Kuchnia wÄ?gierska
1 g????wka kapusty w??oskiej (ok. 500 g)
1 pÄ?czek koperku
40 g mas??a
odrobina pieprzu
1 ??y??ka mÄ?ki
1 fili??anka kwa??nej ??mietany
s??l
2 ??????tka |
KapustÄ? umyÄ? i pokroiÄ? na cienkie paski, zalaÄ? posolonÄ? wodÄ? i ugotowaÄ?. Z mas??a i mÄ?ki przyrzÄ?dziÄ? bia??Ä? zasma??kÄ?, dodaÄ? do niej posiekany koperek, zalaÄ? wywarem z kapusty i mocno zagotowaÄ?; trochÄ? przestudziÄ? i wraz z kapustÄ? przetrzeÄ? przez sito. Jeszcze raz zagotowaÄ? wszystko na ma??ym ogniu. W wazie, w kt??rej zamierzamy zupÄ?-krem podaÄ? na st????, wymieszaÄ? ??????tka z kwa??nÄ? ??mietanÄ? i pieprzem i zalaÄ? gorÄ?cÄ? zupÄ?.
|