Kuchnia wÄ?gierska
500 g ziemniak??w
s??l
2 marchwie
40 g mas??a
1 pÄ?czek zielonej pietruszki
2 ??????tka
1/2 I mleka |
Ziemniaki obraÄ?, pokroiÄ? w kostkÄ?, umyÄ?, zalaÄ? wodÄ? i odrobinÄ? mleka, ugotowaÄ? na miÄ?kko pod przykryciem i przetrzeÄ? je przez sito. Marchew pokrajaÄ? w cienkie plastry, zielonÄ? pietruszkÄ? drobno posiekaÄ? i razem udusiÄ? na 20 g mas??a, potem wymieszaÄ? z przetartymi ziemniakami, zalaÄ? resztÄ? mleka i zagotowaÄ?. ??????tka i resztÄ? mas??a wymieszaÄ? w wazie i zalaÄ? gorÄ?cÄ? zupÄ?.
|