Kuchnia wÄ?gierska
ma??a dynia (ok.1 kg)
2 ??y??ki mÄ?ki
1 pÄ?czek koperku
s??l
2 fili??anki kwa??nej ??mietany
wywar z miÄ?sa
50 g mas??a
2 ??????tka |
M??odÄ? dyniÄ? obraÄ?, przepo??owiÄ? wzd??u??, usunÄ?Ä? miÄ?kki miÄ???sz z pestkami i pokrajaÄ? w drobnÄ? kostkÄ?. DusiÄ? jÄ? na wolnym ogniu w 30 g mas??a z odrobinÄ? wody i posiekanym koperkiem. NastÄ?pnie przetrzeÄ? przez sito i po??Ä?czyÄ? ze ??mietanÄ? wymieszanÄ? z mÄ?kÄ?. PosoliÄ?, zalaÄ? wywarem miÄ?snym i jeszcze raz zagotowaÄ?. WlaÄ? do wazy na ??????tka wymieszane z mas??em. ZupÄ? podawaÄ? gorÄ?cÄ?.
|