Kuchnia wÄ?gierska
1 m??ody go??Ä?b
1 ??y??ka mÄ?ki
30 g t??uszczu
s??l
2 marchwie
sok z 1/2 cytryny
1 pietruszka
2 ??????tka
plaster selera
1/2 fili??anki kwa??nej ??mietany |
Wypatroszonego, oczyszczonego go??Ä?bia podzieliÄ? na cztery czÄ???ci, umyÄ? i dusiÄ? na ma??ym ogniu, dodaÄ? pokrojonÄ? w plasterki w??oszczyznÄ?, zalaÄ? odrobinÄ? wody (1/2 ??y??ki wazowej), posoliÄ? i udusiÄ? na p????miÄ?kko. Opr??szyÄ? mÄ?kÄ? i dobrze wymieszaÄ?, dolaÄ? wody i wszystko razem gotowaÄ? do miÄ?kko??ci. W wazie utrzeÄ? na jednolitÄ? masÄ? ??????tka, kwa??nÄ? ??mietanÄ? i sok z cytryny, dodaÄ? drobno posiekanÄ? zielonÄ? pietruszkÄ? i zalaÄ? gorÄ?cÄ? zupÄ?.
|