Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Zupa miÄ?sna ksiÄ???Ä?ca

Kuchnia wÄ?gierska
Nie ma zwyczaju komentowania recept kucharskich. W tym szczeg??lnym przypadku muszÄ? to jednak uczyniÄ?, poniewa?? jest to najlepsza wÄ?gierska zupa miÄ?sna. W piÄ?knym kraju naddunajskim czÄ?stowano niÄ? ksiÄ???Ä?ta, kr??l??w i cesarzy. Zupa ugotowana z podanej ilo??ci sk??adnik??w starcza dla wiÄ?cej os??b ni?? cztery, resztÄ? mo??na wciÄ??? odgrzewaÄ? i podawaÄ? na st????.

1 kg polÄ?dwicy
1 ??wie??a papryka
500 g ko??ci wo??owych
1 cebula
4-5 ko??ci szpikowych
1 zÄ?bek czosnku
1/4 g????wki w??oskiej kapusty
kilka ziarenek pieprzu
1/4 g????wki bia??ej kapusty
1 ziemniak
1/2 selera z naciÄ?
s??l
2 kalarepy
1 pÄ?czek zielonej pietruszki
3 marchwie
szczypta mielonej papryki
2 pietruszki
1 strÄ?k suszonego pieprzu tureckiego
20 g suszonych grzyb??w
20 g t??uszczu
1 pomidor
makaron
MiÄ?so i ko??ci umyÄ? w zimnej wodzie, zalaÄ? w garnku 3 I wody i gotowaÄ? na ma??ym ogniu 1 godz., od czasu do czasu szumujÄ?c. Warzywa umyÄ?, 2 marchwie i pietruszki podzieliÄ? wzd??u?? na czÄ???ci, seler i kalarepy przekroiÄ? na p????, Ä?wiartki g????wek kapusty pozostawiÄ? w ca??o??ci, podobnie jak obranÄ? cebulÄ? i zÄ?bek czosnku. StrÄ?k papryki przekroiÄ? na p???? i oczy??ciÄ? z pestek i w????kien, suszone grzyby namoczyÄ? na 15 min., po czym wszystkie warzywa i zieleninÄ? razem z pomidorem pozostawionym w ca??o??ci w??o??yÄ? do zupy i dalej gotowaÄ? na ma??ym ogniu, pamiÄ?tajÄ?c o czÄ?stym szumowaniu. DodaÄ? jeszcze obrany ziemniak i zwiÄ?zane mocnÄ? nitkÄ? ko??ci szpikowe (??eby szpik siÄ? nie rozla?? w czasie gotowania). TrzeciÄ? marchew utrzeÄ? na drobnej tarce, poddusiÄ? w odrobinie t??uszczu i dodaÄ? do zupy. Teraz wszystkie warzywa znajdujÄ?ce siÄ? w zupie ugotowaÄ? do miÄ?kko??ci, potem zestawiÄ? z ognia, dolaÄ? ??y??kÄ? wazowÄ? zimnej wody i odstawiÄ? na 10 min. ZupÄ? przecedziÄ?, usuwajÄ?c prawie w ca??o??ci warstwÄ? t??uszczu. Po??owÄ? gorÄ?cej zupy wlewamy do wazy, w drugiej po??owie gotujemy makaron, kt??ry potem razem z zupÄ? dolewamy do wazy. Gotowane warzywa podajemy oddzielnie, ka??dy siÄ?ga po nie wedle w??asnego upodobania. Szpik z ko??ci podajemy na osobnym talerzu z solÄ?, pieprzem, mielonÄ? paprykÄ? i tostami.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design