Kuchnia wÄ?gierska
600 g kwa??nych jab??ek
2 fili??anki kwa??nej ??mietany
3-4 ??y??ki cukru
2 ??????tka
szczypta cynamonu
sk??rka z cytryny
1 ??y??ka mÄ?ki
sok z cytryny |
Jab??ka umyÄ?, usunÄ?Ä? gniazda nasienne, pokroiÄ? w cienkie plastry i gotowaÄ? do miÄ?kko??ci w ok. 1 1/2 I wody razem z cukrem, cynamonem i kawa??kiem sk??rki z cytryny. MÄ?kÄ? wymieszaÄ? z kwa??nÄ? ??mietanÄ?, zagÄ???ciÄ? niÄ? zupÄ? i jeszcze raz zagotowaÄ?. ??????tka wbiÄ? do wazy i wlaÄ? na nie ciep??Ä? zupÄ?. Po wystygniÄ?ciu przyprawiÄ? zupÄ? do smaku sokiem z cytryny i wstawiÄ? do lod??wki. PodawaÄ? na st????, kiedy bÄ?dzie zimna jak l??d. W ten sam spos??b mo??na przyrzÄ?dziÄ? zupÄ? wi??niowÄ? lub czere??niowÄ?. Wtedy nale??y usunÄ?Ä? pestki.
|