Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Zupa jab??eczna na zimno

Kuchnia wÄ?gierska
600 g kwa??nych jab??ek
2 fili??anki kwa??nej ??mietany
3-4 ??y??ki cukru
2 ??????tka
szczypta cynamonu
sk??rka z cytryny
1 ??y??ka mÄ?ki
sok z cytryny
Jab??ka umyÄ?, usunÄ?Ä? gniazda nasienne, pokroiÄ? w cienkie plastry i gotowaÄ? do miÄ?kko??ci w ok. 1 1/2 I wody razem z cukrem, cynamonem i kawa??kiem sk??rki z cytryny. MÄ?kÄ? wymieszaÄ? z kwa??nÄ? ??mietanÄ?, zagÄ???ciÄ? niÄ? zupÄ? i jeszcze raz zagotowaÄ?. ??????tka wbiÄ? do wazy i wlaÄ? na nie ciep??Ä? zupÄ?. Po wystygniÄ?ciu przyprawiÄ? zupÄ? do smaku sokiem z cytryny i wstawiÄ? do lod??wki. PodawaÄ? na st????, kiedy bÄ?dzie zimna jak l??d. W ten sam spos??b mo??na przyrzÄ?dziÄ? zupÄ? wi??niowÄ? lub czere??niowÄ?. Wtedy nale??y usunÄ?Ä? pestki.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design