Kuchnia z szybkowaru
50 dag ko??ci, najlepiej szpikowych,
3 marchwie (20 dag),
1 kalarepka lub kawa??ek cukini (10 dag),
1-2 pietruszki (8-10 dag),
40 dag kartofli,
2 cebule,
2 zÄ?bki czosnku,
2 go??dziki,
1,5 I wody,
1 ??redni burak Ä?wik??owy uprzednio upieczony lub ugotowany w sk??rce,
0,5 szklanki ??mietany;
s??l,
pieprz,
kwasek do smaku. |
Ko??ci i oczyszczone pokrojone warzywa (pr??cz buraka) w??o??yÄ? do szybkowaru, zalaÄ? wodÄ?, wrzuciÄ? przyprawy. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 25-30 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po tym czasie szybkowar otworzyÄ?, wyjÄ?Ä? zbÄ?dne ju?? ko??ci, wrzuciÄ? do zupy obrany i utarty na tarce do jarzyn burak i gotowaÄ? jeszcze 5 minut bez przykrywania. WlaÄ? rozbe??tanÄ? z niewielkÄ? ilo??ciÄ? zupy ??mietanÄ?. SprawdziÄ? smak i ewentualnie doprawiÄ? solÄ? i kwaskiem.
|