Kuchnia z szybkowaru
50 dag ko??ci, najlepiej szpikowych,
15 dag suchej, uprzednio namoczonej na noc (lub m??odej, wtedy gotowanie trwa 30 minut) fasoli,
2 buraki Ä?wik??owe,
10 dag kapusty bia??ej,
2 kartofle,
1-2 pomidory,
1 cebula,
2 marchwie,
2 pietruszki,
3 dag t??uszczu,
1 ??y??ka mÄ?ki,
0,5 szklanki ??mietany,
0,5 listka laurowego,
1,2 I wody,
s??l,
pieprz,
cukier,
kwasek do smaku. |
Ko??ci, fasolÄ? (wraz z wodÄ?, w kt??rej siÄ? moczy??a) oraz oczyszczone i pokrojone warzywa (pr??cz cebuli) w??o??yÄ? do szybko- waru, zalaÄ? wodÄ? i doprowadziÄ? do wrzenia. WrzuciÄ? listek laurowy i pieprz (5-6 ziaren), zamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 45 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. OczyszczonÄ? i pokrojonÄ? cebulÄ? zrumieniÄ? na t??uszczu, ??mietanÄ? wymieszaÄ? z mÄ?kÄ? i wszystko razem po??Ä?czyÄ? z zupÄ?. DoprawiÄ? solÄ?, cukrem i kwaskiem. U w a g a. Pomidory lepiej pozbawiÄ? sk??rki przed gotowaniem (zanurzyÄ? je we wrzÄ?tku, wtedy sk??rka ??atwo schodzi).
|