Kuchnia z szybkowaru
1 szklanka suchej, uprzednio namoczonej na noc fasoli,
2 marchwie,
1 pietruszka,
2 cebule,
4 kartofle,
10 dag boczku wÄ?dzonego,
1,2 I wody,
2 ??y??ki mÄ?ki;
majeranek,
s??l do smaku |
FasolÄ? (wraz z wodÄ?, w kt??rej siÄ? moczy??o) oraz oczyszczone i pokrojone warzywa (przy czym cebulÄ? tylko jednÄ?) zalaÄ? wodÄ? w szybkowarze, szybkowar zamknÄ?Ä? i ogrzewaÄ? 45 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. W tym czasie pokroiÄ? boczek, usma??yÄ?, zrumieniÄ? na nim oczyszczonÄ? i drobno pokrojonÄ? drugÄ? cebulÄ?. Z mÄ?ki i odrobiny wody zagnie??Ä? twarde ciasto. Po up??ywie przewidzianego czasu szybkowar otworzyÄ?, postawiÄ? z powrotem na ogie?? i wetrzeÄ? do zupy ciasto, pos??ugujÄ?c siÄ? tarkÄ? do jarzyn, zagotowaÄ?. PosoliÄ?, dodaÄ? usma??ony boczek z cebulÄ?. U w a g a. Z m??odej, nie stwardnia??ej jeszcze fasoli zupÄ? tÄ? gotuje siÄ? oko??o 20 minut.
|