Kuchnia z szybkowaru
Oko??o 50 dag ??wie??ej kapusty,
1 kg bobu w strÄ?kach;
2 marchwie,
2 rzepki (lub kalarepki),
2 go??dziki,
2 zÄ?bki czosnku,
2-3 kartofle,
1 ??y??ka przyprawy "Jarzynka" lub "Vegeta",
50 dag solonej wieprzowiny,
1 komplet podr??bek z gÄ?si bez wÄ?tr??bki (skrzyd??a, szyja, n????ki itd.),
5-6 ziaren pieprzu,
2 I wody;
s??l,
majeranek i listki bazylii do smaku |
WieprzowinÄ? wymoczyÄ? w zimnej wodzie w celu usuniÄ?cia nadmiaru soli. B??b wy??uskaÄ?, marchew oskrobaÄ?, rzepkÄ? i kartofle obraÄ?, wszystko umyÄ?, pokroiÄ? w do??Ä? du??e kawa??ki, kapustÄ? poszatkowaÄ?. W??o??yÄ? do szybkowaru, zalaÄ? wodÄ?, dodaÄ? pieprz, go??dziki, czosnek, przyprawÄ? do zup, podroby gÄ?sie i miÄ?so. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 45 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po tym czasie szybkowar otworzyÄ?, miÄ?so wyjÄ?Ä?, pokroiÄ? na porcje lub mniejsze kawa??ki i z powrotem w??o??yÄ? do zupy; to samo zrobiÄ? z miÄ?sem obranym z podr??5ek gÄ?sich. SprawdziÄ? smak i ewentualnie dosoliÄ?, dodaÄ? majeranku i bazylii. Zupa powinna byÄ? gÄ?sta; je??li jest za rzadka - wrzuciÄ? kilka kawa??k??w pokrojonej w kostkÄ? czerstwej bu??ki, wymieszaÄ? i pogotowaÄ? 2-3 minuty. Zupa ta mo??e stanowiÄ? danie jednogarnkowe na obiad lub kolacjÄ?.
|