Kuchnia z szybkowaru
50 dag s??odkowodnych ryb (jak kara??, p??oÄ?, oko?? itp.),
1 pÄ?czek w??oszczyzny bez kapusty,
2 cebule,
0,5 szklanki ??mietany,
1 ??y??ka mÄ?ki,
4 dag mas??a,
1 ??y??ka siekanej zieleniny;
s??l,
pieprz i ga??ka muszkato??owa do smaku |
W??oszczyznÄ? i cebulÄ? oczy??ciÄ?, drobno pokroiÄ? i zalaÄ? w szybkowarze wodÄ?. PosoliÄ?. W siatkowej lub perforowanej wk??adce w??o??yÄ? oczyszczone ryby (lub tylko same g??owy i krÄ?gos??upy, je??li mamy ich dostatecznÄ? ilo??Ä?), tak by by??y zanurzone w wodzie. Szybkowar zamknÄ?Ä? i ogrzewaÄ? 15 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego, Po tym czasie szybkowar otworzyÄ?, wyjÄ?Ä? wk??adkÄ? z rybÄ?, a do pozosta??ej w szybkowarze zupy wrzuciÄ? szybko zrobionÄ? z mas??a i mÄ?k; bia??Ä? zasma??kÄ?, sch??odzonÄ?, a nastÄ?pnie rozprowadzonÄ? ??mietanÄ?. OddzieliÄ? miÄ?so ryb od o??ci, rozdrobniÄ? i r??wnie?? wrzuciÄ? do zupy. DoprawiÄ? do smaku pieprzem i ga??kÄ? muszkato??owÄ?.
|